Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Οι εξελίξεις στην ανώτατη εκπαίδευση και η θέση των ΤΕΙ

Της Ρένας ΤΗΛΙΚΙΔΟΥ*
*Η Ρένα Τηλικίδου είναι οικονομολόγος, καθηγήτρια του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης,
υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην περιφέρεια
Κεντρικής Μακεδονίας

Στα τέλη του Σεπτέμβρη, ξεκίνησε η μεγαλύτερη - κατά την κυβέρνηση - μεταρρύθμιση στην ανώτατη εκπαίδευση μετά το 1982. Αμεση επιδίωξη των προαποφασισμένων αλλαγών είναι η δυναμική προσαρμογή στις επιταγές της ευρωενωσιακής εκπαιδευτικής πολιτικής, προσαρμογή, η οποία στη χώρα μας έχει καθυστερήσει αισθητά. Οι επικείμενες αλλαγές στοχεύουν να εξαλείψουν από την ανώτατη εκπαίδευση τα όποια χαρακτηριστικά δημόσιου και δωρεάν αγαθού διαθέτει ακόμη και να τη μετατρέψουν πλήρως σε εμπόρευμα. Το αστικό κράτος πρέπει να απαλλαγεί από το κόστος και τον πονοκέφαλο της ανώτατης εκπαίδευσης. Τις εξαγγελίες της κυβέρνησης ακολουθεί περίοδος «διαβούλευσης» μέχρι το Δεκέμβρη, ενώ το προαποφασισμένο νομοσχέδιο θα κατατεθεί το Γενάρη.

Ειδικότερα στα ΤΕΙ, οι εξελίξεις αυτές γίνονται αντιληπτές σα νέοι απειλητικοί κεραυνοί σε ένα ήδη θολό και συννεφιασμένο τοπίο. Ακόμη περισσότερο από ό,τι τα Πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ κινδυνεύουν τώρα, όχι μόνο από περαιτέρω υποβάθμιση, αλλά στην κυριολεξία από αφανισμό. Υπενθυμίζουμε αρχικά ότι αιωνίως ανοικτό ζήτημα για τα ΤΕΙ παραμένει το πρόβλημα του χαρακτήρα και του ρόλου τους, παρά την τυπική ένταξή τους στην ανώτατη εκπαίδευση με το νόμο 2916/2001. Τα ΤΕΙ διαθέτουν όλα τα προβλήματα των Πανεπιστημίων, πάσχουν όμως και από ιδιαίτερα προβλήματα όπως οι οξυμένες ελλείψεις σε μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, σε υποδομές, εξοπλισμούς, συγγράμματα κ.τλ. Τα προβλήματα αυτά έχουν ενταθεί σήμερα, λόγω των περικοπών στις λειτουργικές δαπάνες κατά 40% που θα τις ακολουθήσει μια ακόμη «γενναία» περικοπή της τάξεως του 30% για το 2011. Επιπλέον, στη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά με μια απλή απόφαση οι πρωτοετείς φοιτητές εισάγονται όλοι μαζί το Σεπτέμβρη και όχι σε δυο εξάμηνα όπως γινόταν μέχρι πέρυσι. Η σημαντικότερη επίπτωση της μονής εισαγωγής είναι ότι στα κεντρικά ΤΕΙ οι νεοεισερχόμενοι φοιτητές κυριολεκτικά στοιβάζονται ασφυκτικά σε ανεπαρκείς χώρους, ενώ τα ωρολόγια προγράμματα των τμημάτων φθάνουν μέχρι αργά το βράδυ.

Το περιεχόμενο των εξαγγελιών της κυβέρνησης

Σύμφωνα με την τοποθέτηση της υπουργού Παιδείας στους Δελφούς έφτασε η ώρα να ανοίξει η συζήτηση και για «τη μητέρα όλων των μαχών», για το «Νέο» Πανεπιστήμιο και το «Νέο» Τεχνολογικό Ιδρυμα. Οι κυβερνητικές εξαγγελίες περιλαμβάνουν αλλαγές τόσο στο επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης όσο και στο επίπεδο της οργάνωσης, διοίκησης και χρηματοδότησης της ανώτατης εκπαίδευσης.

Αναφορικά με τη φύση και το χαρακτήρα της παρεχόμενης εκπαίδευσης: Αντικατάσταση της ομοιομορφίας από «πολυτυπία» στην ανώτατη εκπαίδευση, αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ, εισαγωγή στη Σχολή και όχι στο Τμήμα, αντικατάσταση των προγραμμάτων σπουδών ανά Τμήμα με προγράμματα σπουδών ανά Σχολή, ένας χρόνος προκαταρκτικών σπουδών και κατόπιν επιλογή κατεύθυνσης και επιλογή μαθημάτων από τον ίδιο το φοιτητή. Πτυχίο που θα αποτελεί άθροισμα πιστωτικών μονάδων προερχόμενων από μαθήματα, από σύνδεση με τη διά βίου μάθηση μέσω σεμιναρίων, καταρτίσεων και πιστοποιήσεων διαφόρων ειδών, από πρακτική άσκηση κ.ά. Σύστημα πιστοποίησης του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών. Διεπιστημονικά μεταπτυχιακά με δίδακτρα και αναγκαιότητα περαιτέρω πιστοποίησης του τίτλου. Αλλαγές στα συστήματα διδασκαλίας και στις εξεταστικές περιόδους. Πολλαπλό σύγγραμμα, προοπτικά καθιέρωση του ψηφιακού συγγράμματος. Διεθνοποίηση των διδασκόντων, οργάνωση Κέντρων Αριστείας μέσω συνεργασιών με Πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Αναφορικά με την οργάνωση, διοίκηση και χρηματοδότηση των ΑΕΙ: Συνένωση/κατάργηση Ιδρυμάτων. Κατάργηση της συμμετοχής των φοιτητών στη διοίκηση, διοίκηση από Συμβούλιο Διοίκησης, με συμμετοχή και εκπροσώπων της κοινωνίας και των επιχειρήσεων, σύνδεση με «Καλλικράτη», οικονομική υπαγωγή των Ιδρυμάτων στην Περιφέρεια. Ο πρύτανης πιθανά θα εκλέγεται από τα μέλη του Συμβουλίου με αρμοδιότητες μόνο ακαδημαϊκές κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού (!) ενώ μπορεί να είναι και αλλοδαπός (!). Αξιολόγηση με βάση τους δείκτες της «παραγωγικότητας» και της «οικονομικής αυτοτέλειας» του κάθε Ιδρύματος. Παραγωγικότητα, σημαίνει πόσους φοιτητές «προσελκύει» ένα Ιδρυμα, καθώς και πόσα πτυχία απονέμει. Οικονομική αυτοτέλεια σημαίνει εκμηδένιση (ει δυνατόν) της κρατικής επιχορήγησης, κατάργηση της ομοιογένειας ακόμη και στη μισθοδοσία των εκπαιδευτικών, αναζήτηση χορηγιών, συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Για τους φοιτητές κάρτα ή κουπόνι πρόσβασης στις υπηρεσίες του Ιδρύματος και φοιτητικά δάνεια.

Οι άμεσες και μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις για τα ΤΕΙ

Αρχικά, σύμφωνα με την τοποθέτηση της υπουργού στους Δελφούς θα πρέπει να εγκαταλειφθούν οι φρούδες ελπίδες ορισμένων περί «πανεπιστημιοποίησης» των ΤΕΙ. Υπό σκέψη βρίσκεται και η μείωση των ετών φοίτησης για τα ΤΕΙ από τέσσερα σε τρία. Η πρώτη επίπτωση θα είναι η ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση των βασικών σπουδών, ζήτημα βέβαια που αφορά και στα Πανεπιστήμια. Τι είδους «ανώτατες» σπουδές θα είναι αυτές, τι επιστήμονες θα εκπαιδεύουν όταν στην ουσία δε θα υπάρχει πρόγραμμα σπουδών συγκεκριμένου επιστημονικού αντικειμένου που να αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο επάγγελμα; Ακόμη χειρότερα για τα ΤΕΙ, διότι σε μια σειρά από τμήματα ήδη υπάρχει ασάφεια ως προς το επιστημονικό τους αντικείμενο ή ακόμη και αντικείμενα που εμφανώς δεν απαιτούν πανεπιστημιακού επιπέδου σπουδές. Πολλά από αυτά τα τμήματα θα οδηγηθούν στο επίπεδο της τεχνολογικής επαγγελματικής κατάρτισης, όπως ήταν επί ΚΑΤΕΕ ή ακόμη χειρότερα, αφού τη θέση της επαγγελματικής εκπαίδευσης έχουν καταλάβει τα ΙΕΚ. Μήπως το σύνολο των ΤΕΙ οδηγείται στην επαγγελματική εκπαίδευση μόνο που αυτή τώρα θα είναι «επί πληρωμή», περισσότερο κατακερματισμένη, πιο ευέλικτη και προσαρμοστική; Μήπως και πάλι τα ΤΕΙ (ως ο πλέον αδύναμος κρίκος στην αλυσίδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα) είναι για μια ακόμη φορά το καταλληλότερο σημείο για να ξεκινήσει η επιβολή διδάκτρων και στα προπτυχιακά, όπως έγινε στην Αγγλία με τα πρώην polytechnics;

Δεύτερο, αφού «έσπειραν» σε όλη την Ελλάδα τμήματα των προγραμμάτων διεύρυνσης των ΕΠΕΑΕΚ τώρα κάποια από αυτά θα αφεθούν να μαραζώσουν λόγω έλλειψης φοιτητών. Αλλα θα καταργηθούν είτε με αποφάσεις των Συμβουλίων Διοίκησης είτε «διά νόμου», χωρίς μέριμνα για τους αποφοίτους, οι οποίοι θα κατέχουν πτυχία τμημάτων που θα έχουν καταργηθεί. Στη μέγκενη των συνενώσεων, βέβαια, θα περιπέσουν και πολλά άλλα τμήματα και σχολές ή και ολόκληρα ΤΕΙ, πιθανότατα τα περιφερειακά.

Τρίτο, μήπως στα ΤΕΙ θα πρέπει να ξεχάσουμε εντελώς την όποια προοπτική έρευνας, όχι μόνο της βασικής αλλά ακόμη και της εφαρμοσμένης; Ούτως ή άλλως στα ΤΕΙ δεν έχουν επιτραπεί ποτέ οι μεταπτυχιακές σπουδές που να οδηγούν σε διδακτορικό δίπλωμα. Τα προγράμματα των όποιων μεταπτυχιακών τμημάτων αφορούν είτε μεταφορά γνώσεων που θα έπρεπε να ανήκουν στο προπτυχιακό επίπεδο είτε συρραφή διεπιστημονικών αντικειμένων, χωρίς σαφές αντίκρισμα ούτε ακαδημαϊκά ούτε επαγγελματικά. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ούτε μέσω αυτών ούτε μέσω των όποιων ερευνητικών προγραμμάτων, μέχρι στιγμής δεν παράγεται αξιοσημείωτο σε ποσότητα και ποιότητα ερευνητικό έργο. Αναφορικά δε ιδιαιτέρως με τη «διεθνοποίηση» των καθηγητών προκύπτει το ερώτημα εάν υπάρχει κάποιος διάσημος επιστήμονας - καθηγητής σε αλλοδαπό Πανεπιστήμιο που να επιθυμεί διακαώς «μετεγγραφή» σε κάποιο ΤΕΙ της Ελλάδας. Επίσης, εάν υπάρχει ενδιαφερόμενο για συν-δημιουργία Κέντρου Αριστείας Ιδρυμα του εξωτερικού. Μήπως αυτό που θα συμβεί είναι η ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της ήδη παρατηρούμενης τάσης του φαινομένου της απομύζησης μυαλών (braindrain) νεαρών Ελλήνων επιστημόνων;

Τέταρτο, «λύνεται» αυτομάτως πλέον το πρόβλημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ΤΕΙ, αφού για πολλά χρόνια αποτέλεσε αντικείμενο εκμετάλλευσης και εμπαιγμού, καθώς και δημιουργίας οξυμένης κατά περιόδους διαμάχης μεταξύ αποφοίτων ΤΕΙ και αποφοίτων Πανεπιστημίων ίδιων ειδικοτήτων. Το πρόβλημα «λύνεται» μέσω της αντικατάστασης της έννοιας των επαγγελματικών δικαιωμάτων με την έννοια των προσόντων. Με απλά λόγια, στην πραγματικότητα κανένας πτυχιούχος (είτε Πανεπιστημίων είτε ΤΕΙ) δε θα είναι κατοχυρωμένος ως προς την άσκηση επαγγέλματος, η πρόσβαση στο οποίο δεν είναι πλέον άμεση αλλά απαιτεί συνεχείς επικαιροποιήσεις και αντίστοιχες πιστοποιήσεις.

Συμπερασματικά

Συνολικά, έχει γίνει εξαιρετικά φανερό ότι οι αλλαγές που έχουν ήδη συμβεί στην ανώτατη εκπαίδευση καθώς και όσες έχουν εξαγγελθεί προσφάτως δε στοχεύουν καθόλου σε αυτό που διαφημίζουν. Στον εκσυγχρονισμό, δηλαδή, της εκπαίδευσης του αυριανού επιστημονικού δυναμικού της χώρας. Αντιθέτως, στοχεύουν στον περιορισμό των επιστημόνων και στην προετοιμασία ημι-μαθών νέων εργαζομένων που θα αποτελούν ένα πιο ευέλικτο, πιο προσαρμοστικό «ανθρώπινο δυναμικό» για τις νέες, ολοένα εξελισσόμενες, ολοένα και πιο εκμεταλλευτικές ανάγκες του κεφαλαίου. Επίσης, δε θα πρέπει να λησμονείται ότι ο απώτερος στόχος συνολικά της ευρωενωσιακής πολιτικής για την Παιδεία δεν είναι ούτε αυτή καθαυτή η εκπαίδευση, ούτε βέβαια η εκπαιδευτική διαδικασία, ούτε καν τα λεγόμενα επαγγελματικά δικαιώματα. Ο βασικός στόχος είναι τα εργασιακά δικαιώματα. Το ίδιο το δικαίωμα στην εργασία, η ίδια η εργατική δύναμη και η τιμή της στον καπιταλισμό. Ολη η ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική και το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων συνδέονται οργανικά με τις επιταγές του κεφαλαίου για «κινητικότητα» και «ευελιξία» στην αγορά εργασίας, συνδέονται με τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Στο τοπίο αυτό, σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση θα βρεθούν τα ΤΕΙ, οι εργαζόμενοι σε αυτά και κυρίως οι φοιτητές και οι απόφοιτοί τους.

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Ανοικτή επιστολή ΠΕΠΤΕΓ προς Επιστημονικές και Επαγγελματικές Ενώσεις Πτυχιούχων ΤΕΙ & Πτυχιούχους ΤΕΙ

                                                                                                      1 Οκτωβρίου 2010


Aγαπητοί συνάδελφοι

Φίλοι

Δυστυχώς, όσοι παρακολουθείτε τα τεκταινόμενα στην ελληνική παιδεία, καθημερινά διαπιστώνετε ότι οι διακηρύξεις και οι σχεδιασμοί της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας, είναι ψευδεπίγραφοι και υποκρύπτουν μόνο ιδιοτέλεια και σκοπιμότητες που εξυπηρετούν λίγους.

Η παιδεία, πρέπει να υπάρχει και να σχεδιάζεται για πολλούς. Πρέπει να είναι ποιοτική και να καλλιεργεί το αίσθημα της Δικαιοσύνης.

Εμείς, οι απόφοιτοι των Ανώτατων Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, είμαστε η ζωντανή απόδειξη ότι η παιδεία στην Ελλάδα δεν ακολουθεί τον δρόμο της ποιότητας και της δικαιοσύνης.

Επί 27 χρόνια τα ΤΕΙ και μαζί και εμείς, λυδωρούμαστε και εξαπατούμαστε από την Ελληνική Πολιτεία.


Μας αρνούνται τα επαγγελματικά δικαιώματα που θα έπρεπε να έχουμε για να μην θιχτούν τα μεγάλα συντεχνιακά επιμελητήρια.

Μας θέτουν συνεχώς φραγμούς στην επαγγελματική μας αποκατάσταση και εξέλιξη. Τραγική αποκάλυψη είναι ότι οι Τ.Ε. στον δημόσιο τομέα είναι μόλις το 9% ενώ οι Π.Ε. το 50%.

Στον ιδιωτικό τομέα, επί σειρά ετών, οι ελεύθεροι επαγγελματίες ομοίως υφίστανται συνεχώς πιέσεις που δεν τους αφήνουν να αναπτυχθούν ενώ κατά κανόνα οι νέοι πτυχιούχοι Τ.Ε. εξοστρακίζονται τεχνηέντως από την αγορά εργασίας του αντικειμένου τους.


Συνάδελφοι.


Μετά και την συνάντηση της Υπουργού Παιδείας και του Πρωθυπουργού στους Δελφούς με τις Διοικήσεις των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ και τις ζοφερές απόψεις τους, που ακούστηκαν για το μέλλον των ΤΕΙ, βάλτε καλά στο μυαλό σας , ότι :


- Η μοναδική Υπουργός που λειτούργησε τεχνοκρατικά και σεβάστηκε όσα επαγγελματικά δικαιώματα έχουμε, αποπέμφθηκε από τον Πρωθυπουργό. Αντίθετα, όσοι μας αγνόησαν επιβραβεύθηκαν και παρέμειναν στις θέσεις τους ή αναβαθμίστηκαν


- Το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει δεχτεί συνάντηση με τις Ενώσεις μας επί 8 μήνες, και προχωρεί με αδιαφάνεια την έγκριση Π.Δ. όπου προβλέπουν έμμεσα την επαγγελματική και ακαδημαϊκή σφαγή των Πτυχιούχων όλων των σχολών των ΤΕΙ μέσα από "διευρυμένα επιμελητήρια" που δεν πρόκειται να γίνουν για να μας φερθούν δίκαια και "επίπεδα τεχνικής ευθύνης" που θα μας περιορίζουν σε ανούσιες επαγγελματικές δραστηριότητες.


- Ετοιμάζεται η μόνιμη επαγγελματική υποβάθμιση των Τ.Ε. στον Δημόσιο Τομέα (σχέδια Οργανισμών για τις Περιφέρειες, τροποποιήσεις στο ΥΕΘΑ κ.λ.π.)


- Ετοιμάζεται η μόνιμη επαγγελματική υποβάθμιση των Τ.Ε. στον ιδιωτικό Τομέα και το ελεύθερο επάγγελμα, καθώς προφανέστατα το Υπουργείο Παιδείας προωθεί την κατάταξή μας στο 5ο επίπεδο επαγγελματικών προσόντων μαζί με τα κολέγια !


Θυμηθείτε τις πρόσφατες δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας :

- "άλλο ΤΕΙ άλλο Πανεπιστήμια",

- "δεν μπορεί ένας ανθοκόμος να περνά από το ίδιο εξεταστικό σύστημα που περνά ένας γεωπόνος....",

- "άλλο ανθοκόμος και άλλο γεωπόνος και άλλο νοσοκόμος και άλλο γιατρός....",

- "τα ΤΕΙ είναι τεχνικές σχολές και δεν χρειάζεται να έχουν 4 χρόνια σπουδών...",

- "η χαμηλή προτίμηση των υποψηφίων για τα ΤΕΙ δείχνει ότι πρέπει να υπάρξει ένας Καλλικράτης στην Εκπαίδευση..",

- "υποψήφιοι που δεν εισήχθησαν ούτε σε ένα ΤΕΙ με χαμηλή βαθμολογία, πήγαν στο εξωτερικό και επέστρεψαν με πτυχία ανταγωνιστικά ως προς αυτά των ελληνικών ΑΕΙ..." !

Με λίγα λόγια συνάδελφοι.

Επί σειρά ετών, το ελληνικό Κράτος μας εξαπάτησε οδηγώντας χιλιάδες νέους και νέες στα ΤΕΙ μόνο και μόνο για να μην υπάρχει μεγάλη ροή φοιτητών στο εξωτερικό.

Έδωσαν στα ΤΕΙ τυπικά τον ρόλο του Τριτοβάθμιου Ανώτατου Ιδρύματος αλλά στην πράξη εμείς οι απόφοιτοι αντιμετωπιστήκαμε ως τριτοκοσμικοί πολίτες, αποφοίτους Λυκείου ή και κατώτεροι. Οι σπουδές μας δεν αναγνωρίστηκαν ακόμα στην Ελλάδα.

Και ακόμα χειρότερα μας θεωρούν τους ανόητους που δεν αντιλαμβανόμαστε το παιχνίδι που έπαιξαν τόσα χρόνια στις δικές μας πλάτες και στις νέες γενιές μετά από εμάς, και τι μας ετοιμάζουν.

Συνάδελφοι.

Βρισκόμαστε στο τελευταίο σκαλί της ακαδημαϊκής και επαγγελματικής μας απαξίωσης. Είναι πλέον ολοφάνερο ότι το Υπουργείο Παιδείας προωθεί πλήρως τις απόψεις των συντεχνιακών επιμελητηρίων για τα ΤΕΙ ("...τα ΤΕΙ δεν είναι ΑΕΙ..., είναι τεχνικές σχολές...., "η "ανωτατοποίηση" δεν κάνει τα ΤΕΙ ΑΕΙ...).

Σε αυτό το στάδιο, εάν δεν αντιδράσουμε, θα έχουμε συνυπογράψει με την σιωπή μας, την εξαφάνισή μας και θα έχουμε πετάξει στα σκουπίδια τα χρόνια των σπουδών μας, το επάγγελμά μας, το εισόδημά μας, την αξιοπρέπειά μας.

Σας καλώ :

- Τους μεμονωμένους συναδέλφους :

1) Να στείλετε όλοι μηνύματα διαμαρτυρίας στο προσωπικό email του Πρωθυπουργού και της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και να τονίσετε το απαράδεκτο και το άδικο της πολιτικής που ακολουθούν σε βάρος μας.

2) Να στείλετε όλοι μηνύματα διαμαρτυρίας στους Προέδρους των ΤΕΙ καθώς η στάση τους πρέπει να γίνει πιο υπεύθυνη έναντι των αποφοίτων τους. Ιδιαίτερα στον Πρόεδρο του ΤΕΙ Πάτρας !

τα emails των πολιτικών προσώπων βρίσκονται στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Βουλής (www.parliament.gr)

τα emails των Διοικήσεων των ΤΕΙ βρίσκονται στην ιστοσελίδα του κάθε ΤΕΙ

3) Να συμμετάσχετε μαζικά στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που θα προγραμματισθούν στο προσεχές διάστημα.


- Τις Ενώσεις αποφοίτων ΤΕΙ :

1) Να στείλουμε νέες επιστολές διαμαρτυρίας προς τον Πρωθυπουργό, το Υπουργείο Παιδείας και τις Διοικήσεις των ΤΕΙ.

2) Να παρευρεθούμε δυναμικά σε οποιαδήποτε νέα συνάντηση Προέδρων και Αντιπροέδρων ΤΕΙ γίνει εφεξής.

3) Να επισκεφθούμε άμεσα τους Προέδρους των ΤΕΙ στα οικεία Ιδρύματα.

4) Να επικοινωνήσουμε με όσους απόφοιτους έχουν διαπρέψει στο εξωτερικό και στην Ελλάδα (καθηγητές σε ΑΕΙ, διδάκτορες, επιχειρηματίες κ.λ.π.) , και να τους ζητήσουμε να στείλουν επιστολές διαμαρτυρίας στον Πρωθυπουργό και τους έλληνες Βουλευτές.

5) Να στείλουμε επιστολές διαμαρτυρίας σε όλα τα Κόμματα της Βουλής, καθώς το τελευταίο διάστημα, ΟΛΑ τα κόμματα της Βουλής έχουν αποφανθεί αρνητικά για τα ΤΕΙ και τους αποφοίτους τους, δηλαδή εμάς!

6)Να οργανώσουμε στοχευμένες κινητοποιήσεις στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.

7) Να αναλάβει κάθε Ένωση αποφοίτων ένα Ίδρυμα ΤΕΙ και να διοργανώσει άμεσα συζήτηση ενημέρωσης με τους φοιτητές σε συνεργασία με τον οικείο φοιτητικό σύλλογο.

Συνάδελφοι, εάν τώρα δεν αντιδράσουμε σε τρεις μήνες θα είναι πολύ αργά.
Έχουμε την δυνατότητα να ξεπεράσουμε οριστικά αυτήν την απαξιωτική και καταστρεπτική πολιτική του Υπουργείου Παιδείας.
Σκεφθείτε ότι, οι νόμοι για τα ΤΕΙ που έδιναν αξία στα Ιδρύματα και τους αποφοίτους δεν εφαρμόστηκαν ποτέ από την Πολιτεία και τα Επιμελητήρια. Μόλις όμως ψηφισθεί ένας νόμος που θα υποβαθμίζει τα ΤΕΙ και τους αποφοίτους του, θα εφαρμοστεί αμέσως.

Κωνσταντόπουλος Ιωάννης

Τ.Ε. Γεωπόνος

Γ. Γραμματέας Κ.Δ.Σ. της ΠΕΠΤΕΓ

Μέλος του ΣΟΦ - ΓΕΤΡΟΤΕ

Μέλος στην Επιτροπή για τα Επαγγελματικά Δικαιώματα των Πτυχιούχων ΤΕΙ.