Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Ο αέναος κύκλος των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων των Πτυχιούχων ΤΕΙ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΑΣΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ


Ο αέναος κύκλος της διαβούλευσης, της αδικίας και του εμπαιγμού που υφίστανται οι πτυχιούχοι των ΤΕΙ δυόμισι δεκαετίες τώρα στο θέμα των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων, της εξέλιξής τους κλπ., σε αγαστή σύμπνοια όλων των Κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, συνεχίζει την πορεία του.

Με επιστολή τους τέσσερις Πρυτάνεις στις 15-7-2010 προς την Υπουργό και Υφυπουργό Παιδείας δηλώνουν την αντίδρασή τους στα υπό συζήτηση σχέδια Επαγγελματικών Δικαιωμάτων και τη μη συμμετοχή τους στην κοινή συνεδρίαση ΣΑΠΕ – ΣΑΤΕ, την οποία θεωρούμε, εν πολλοίς, υποκριτική.

Με έκπληξη και απορία διαπιστώσαμε ότι συνηγορούν και συνυπογράφουν την επιστολή, εκτός βέβαια από του προέδρους των ΤΕΕ και ΓΕΩΤΕΕ που είναι γνωστό ότι δεν συμφωνούν να δοθεί κανένα ουσιαστικό επαγγελματικό δικαίωμα στους πτυχιούχους ΤΕΙ, και οι πρόεδροι των φορέων:

Της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, της ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, των Φαρμακευτικών Συλλόγων, Πανελλήνιου και Αθηνών και του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών.

Ρωτάμε ευθέως τους προέδρους των φορέων αυτών:

Πού προσκρούει, πού αντιτίθεται και πού θίγει τα δικαιώματα των κλάδων και των μελών που εκπροσωπούν, το αναφαίρετο δικαίωμα των πτυχιούχων των ΤΕΙ να έχουν επαγγελματικά δικαιώματα, ανάλογα των σπουδών τους;

Αν πουθενά, όπως εμείς υποστηρίζουμε, πώς αλλιώς μπορούν να χαρακτηριστούν τέτοιες ενέργειες, παρά μόνο σαν λογικές άκρατου και τυφλού συντεχνιασμού;

Ποιο «συμφέρον» μπορεί να θεωρείται «ανώτερο» από το Συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην εργασία, που αφαιρείται ουσιαστικά στην προκειμένη περίπτωση με την μη θεσμοθέτηση Επαγγελματικών Δικαιωμάτων;

Θέλουμε να καλέσουμε την Hγεσία του ΥΠΔΒΜ&Θ να εγκαταλείψει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου και να:

Προωθήσει άμεσα τα εγκεκριμένα, ομόφωνα, από το ΣΑΤΕ, το Σεπτέμβριο του 2008 σχέδια Π.Δ. για τα Επαγγελματικά Δικαιώματα, τα οποία εξαιρούνται από την ανάγκη γνωμοδότησης του ΣΑΠΕ, σύμφωνα με το άρθρο 18, παρ. 2 του Ν. 3794/2009.

Να θεσμοθετήσει τώρα και μέχρι να υπάρξουν οι προϋποθέσεις της ύπαρξης ενός Φορέα, επιμελητηριακές οργανώσεις ανά Σχολή ή Τεχνολογικό Επιμελητήριο, με ανάλογα τμήματα, προκειμένου να αναλάβει άμεσα τις σχετικές διαδικασίες πιστοποίησης, άδειας άσκησης ,κλπ.

Ήδη βρισκόμαστε στο σημείο, μετά και από την ενσωμάτωση της Κοινοτικής οδηγίας 36/05 στο Εθνικό Δίκαιο, όλοι οι πτυχιούχοι Τριτοβάθμιας - Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ε.Ε. και των Κολλεγίων συμπεριλαμβανομένων, να ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα και στην ΕΕ και στη Χώρα μας, με απεριόριστα Επαγγελματικά Δικαιώματα, και μόνο οι πτυχιούχοι ΤΕΙ δεν θα μπορούν να ασκήσουν ανάλογη επαγγελματική δραστηριότητα στην Ε.Ε., λόγω ανύπαρκτων, ή υποβαθμισμένων επαγγελματικών δικαιωμάτων, στην ίδια τους τη Χώρα.

Τα χρόνια της αδικίας, της δυσμενούς και άνισης μεταχείρισης των πτυχιούχων ΤΕΙ ,αγγίζουν τα χρονικά όρια ενός ολόκληρου εργασιακού βίου. Να περιμένουμε τι και από πού;

Η σκυτάλη βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια μας.

Ας σηκωθούμε όλοι, επί τέλους, από τον καναπέ της απραξίας μας, πτυχιούχοι, καθηγητές, φοιτητές και οργανωμένα, με την τεράστια δύναμη που διαθέτουμε, να απαιτήσουμε το οριστικό τέλος στην πολύχρονη αδικία, στην πολιτική ατολμία, στους συντεχνιακούς παραλογισμούς, στις ιδιοκτησιακές αντιλήψεις. Για να θεσμοθετηθούν τώρα στην Ανώτατη Εκπαίδευση δίκαιοι και ισότιμοι κανόνες για όλους.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΕΡΑΣΗΣ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΙΧΑΗΛ

Πηγή: http://esos.gr